Tratament

Astazi, o serie de proceduri fizice si kinetoterapeutice au înlocuit tratamentul empiric de odinioara. Baile Felix si Baile 1 Mai sînt profilate acum în special pe tratamentul afectiunilor reumatismale, inflamatorii, al afectiunilor postraumatice, neurologice, ginecologice si chiar endocrine.

Cura balneara din cele doua statiuni are la baza trei factori terapeutici naturali : apele minerale termale, namolul terapeutic si bioclimatul sedativ.

Apele termale provin din diverse sonde, inclusiv din puturile forate în urma cu un secol. Temperatura celor utilizate pentru tratament este cuprinsa între 34 si 39 de grade Celsius, iar continutul de minerale, sub 1 gram / litru, le include in categoria apelor minerale oligometalice. Sunt indicate atat pentru cure cu scop profilactic, cat si pentru tratamentul terapeutic si recuperatoriu. Cura balneara din Baile Felix si Baile 1 Mai are un eficient efect profilactic asupra persoanelor care îsi suprasolicita aparatul locomotor, precum si asupra celor care lucreaza în conditii de frig, umezeala sau vibratii prelungite.

De asemenea, cura este recomandata persoanelor sedentare ori supraponderale. Din punct de vedere recuperatoriu, apele termale de la Felix sînt utilizate în scopul tratarii bolnavilor cronici cu incapacitate de munca, precum si al unor categorii de deficienti si invalizi. Se pune accent deosebit pe procedurile kinetofizioterapeutice, pe gimnastica medicala si pe terapia ocupationala.

Intre metodele de terapie, un rol important îl ocupa termoterapia, masajul si terapia posturala Aplicate de un personal specializat, aceste metode sînt utilizate în cele doua statiuni pentru tratamentul variatelor afectiuni ale articulatiilor membrelor si coloanei vertebrale, cum sunt artrozele, spondilozele si alte suferinte similare. Tot aici se trateaza o serie de afectiuni neurologice periferice si centrale, cum sunt parezele, polinevritele si hemiparezele.

Rezultatul procedurilor fizice practicate în Baile Felix este amplificat prin corelarea tratamentului cu baia minerala termala.Aceasta are un efect calmant asupra durerilor si inflamatiilor cronice si relaxeaza musculatura . Actioneaza asupra receptorilor cutanati , determina vasodilatatia în tegumente si produce remarcadile efecte terapeutice . Adiministrata intern, la temperatura de 39 +40 grade Celsius, diminueaza miscarile stomacului, reduce secretia gastrica si calmeaza durerile digestive.